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While the CTE Submission Student Data Handbook outlines the same information, this list of frequently asked 
questions provides explicit clarification to some common misconceptions related to the CTE Submission. 

 
1. Question: If a student is enrolled in multiple CTE programs of study, which CIP code should be used? 

 
Answer: Generally, the CIP code for the program of study in which the student has completed the 

most courses is what should be reported. If the student completed the same number of courses in 

each program of study, the district must choose one of the CIP codes at their discretion. 

 
2. Question: If my district offers CTE programs of study, which students should I report?    

 

Answer: Students reported in the CTE Submission should be those enrolled in CTE courses approved 
as part of the CTE program of study, listed in Section 3 of the CTE DMS application.   
 
Courses that every student in the district must take, such as Introduction to Careers, Computer 
Literacy, and Financial Literacy are not approved to be included in the course sequence of an 
approved CTE program of study. Therefore, students enrolled in these courses must not be reported 
in the CTE submission. 
 

3. Question: Does an adult student attending a postsecondary program at a County Vocational School 
district need to be reported to the CTE Submission? 

 
Answer: All adult students attending a postsecondary program at a County Vocational School district 

must be reported in the VEDS data collection. Adult students appearing in the SID Management 

should be reported to the CTE Submission as well. 

4. Question: Should students be included in the CTE Submission if they have completed an approved CTE 
program of study but have graduated early?   

 

Answer: Yes, any student who has completed at least one course in an approved CTE program of 

study during the reporting year and has graduated early should be included in the CTE Submission.

  

5. Question: Who reports a student to the CTE Submission if they are shared-time between a resident 
district and a vocational school? 

 

Answer: In the case of shared-time students, the vocational school is responsible for reporting the 
students who are enrolled in the shared-time program. To allow the vocational school to report 
the student, the resident district should ensure that shared-time students are reported to SID 
Management per #6 of the NJ SMART Reporting Responsibilities document. 

https://www.njsmart.org/njr/default.aspx
mailto:njsmart@pcgus.com
https://www.njsmart.org/njr/ks/SID%20Management/NJ%20SMART%20Reporting%20Responsibilities.pdf
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6. Question: If 8th grade students attend a career and technical program, are they reported to the CTE 

Submission? 
 

Answer: No. Only students in grades 9 and higher should be reported in the CTE Submission. 
 

7. Question: Are the data elements for the CTE Submission the same as the data elements 
collected for the VEDS? 

 
Answer: The data elements for VEDS postsecondary and NJSMART CTE submission at the secondary 
level are different formats. Refer to the CTE Submission Student Data Handbook for data validation 
requirements. The VEDS data collections for the adult CTE programs at the county vocational schools 
and for county colleges have different data elements. If your district submits VEDS, refer to the VEDS 
Data Dictionary you received. 

 
8. Question: If a student takes more than one course in the same school year related to the reported CIP 

Code, which of the course Subject Areas and Course Identifiers should be reported to the CTE 
Submission? 

 
Answer: The Subject Area and Course Identifier for the higher-level course should be reported in this 
scenario. 

 
9. Question: For vocational schools, how should CTE Program Status be reported? 

 

Answer: Students should be reported with a “PART” Program Status if they completed not less than 

one course in a career and technical education program of study of an eligible recipient. Students 

should be reported with a “CONC” Program Status if they were served by an eligible recipient who 

has completed at least two courses in a single career and technical education program of study. 

Students should be reported with a “COMP” Program Status if they completed all courses in the 

approved course sequence. 

 
10. Question: Where can I find more information about my district’s historical CTE data? 

 

Answer: You can run the Perkins Performance Report within the Reporting tab under CTE Reports of 
NJ SMART. For guidance on reviewing the report, please see the Perkins Performance Report Click-
by-Click. 

https://www.njsmart.org/njr/default.aspx
mailto:njsmart@pcgus.com
https://www.njsmart.org/njr/ks/CTE%20Submission/CTE%20Submission%20Student%20Data%20Handbook.pdf
https://www.njsmart.org/njr/ks/CTE%20Submission/Perkins%20Performance%20Report%20Click%20by%20Click.pdf
https://www.njsmart.org/njr/ks/CTE%20Submission/Perkins%20Performance%20Report%20Click%20by%20Click.pdf

